Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 26., vasárnap

Tárkonyos "húsvéti" fejtett bableves (egyszerű, gyors, lisztmentes) - sonkalével, pirított sonkával, házi kovászos kenyérrel







A kukta használatát nem tartom ördögtől valónak, csak ne húslevest vagy pörköltöt főzzünk benne.
Füstölt húsok és nem füstölt csülök előfőzéséhez szívesen használom, no és bab előfőzéséhez. Természetesen arra nem árt figyelni, hogy ne főzzük túl az alapanyagokat, de hát a túlnyomáson alapuló eszközünket is éppúgy megfelelően szükséges használni, mint bármelyik másikat.
Húsvétkor is rendszeresen az ünnepi asztalra kerül ez a leves, de így év kezdetén, télvégén, hétköznapokon is. Ahogyan múlt évben is:

Tárkonyos húsvéti sonkaleves fejtett babbal, tárkonyos Tokaji borecettel


Gyors, tárkonyos bableves fejtett babból, lángolt kolbásszal, nyárádremetei kemencés kenyérrel kínálva



Most is egy gyors ötlettől vezért alkalom volt, kenyeret sütöttem, nem is akármilyet, ehhez terveztem ezt a nagyon finom, tartalmas levest. A békebeli kovászos fehérkenyerem, melyet ez esetben, cserépben sütöttem, méltó kísérője volt a bablevesnek:

Békebeli kovászos fehérkenyér – dagasztással, természetes kovásszal, cserépben sütve









Füstölt csülökkel, tarjával, oldalassal is ugyanígy elkészíthető, én most egy kis, de szép darab házi sonkával főztem.

Hozzávalók 4 adaghoz:

30 dkg-os darab nyers, füstölt sonka
1 babérlevél
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 szem feketebors
1,5 liter víz

50 dkg fejtett bab
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1,2 sonkalé (amennyit a sonka főzéséből nyertünk)

2 dl zsíros tejföl
½ teáskanál morzsolt tárkony

A sonkát az első részben megadott hozzávalókkal fél órán át főztem kuktában. A fél óra a túlnyomás kialakulásától értendő. A borsot a fokhagymával teatojásba tettem.  
Amikor megszűnt a túlnyomás kinyitottam a kuktát, kivettem a teatojást és a vöröshagymát.

Hozzáadtam a babot, a fokhagymát és a babérlevelet és újra lezártam a kuktát és újra felfőztem a levest. Amikor a túlnyomás kialakult, akkor elzártam a hőt a kerámialapon, és még 5 percig hagytam a kuktát rajta.
Ha gáztűzhelyünk van, akkor a túlnyomás kialakulásától számítva még 2-3 percig ne zárjuk el a gázt.
Megvártam, míg a túlnyomás megszűnik és kinyitottam a kuktát. A sonkát lapáttal kiemeltem, tálba tettem, fóliával letakartam, hogy ne száradjon ki, hadd pihenjen, amíg a levest befejezem.

Kimertem 3-4 merőkanál levest egy keverőtálba úgy, hogy az egész fokhagymák is belekerüljenek. A kimert levest botmixerrel alaposan turmixoltam.
A turmixolt levest apránként elkevertem a tejföllel és alaposan elkevertem.
A fazékban maradt leveshez adtam a morzsolt tárkonyt, majd a habarást. Felforraltam, majd közepes hőn rotyogtattam még néhány percig, hogy összeálljon a leves.

Amikor kész a leves szeretem pihentetni kicsit. Másnap a legfinomabb, de aznap, langyosról újramelegítve is rendben van már. Frissen főve még kicsit „fiatal” mind az íze, mind az állaga. Ilyenkor lehet például elsózni, ha nem várjuk meg, míg az ízek és a lisztmentes hj habarás „kiteljesedik”.










Amikor a sonka darabom kihűlt a fólia alatt, akkor egy kevés libazsíron mindkét oldalán körbepirítottam. A leves újramelegítettem és a sonkadarabból vágott sonkakockákkal feltálaltam. 






A békebeli kovászos kenyeremmel koronáztam meg az ebédet. Utána palacsinta illik, legalábbis nálunk! :)




1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod,és igazán ízletesek az étkek,további sok sikert a munkádhoz.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails